EU-mopeden, en riskfylld resa

Från 1 oktober i år kommer det att krävas körkort för att få köra EU-moped.moped Med en 12 timmars utbildning hoppas regeringen att trenden med ökande antal svåra olyckor skall vända. Så länge de oregistrerade klass II mopederna finns kvar tror jag att problemet kommer att bestå. Anledningen är att en mopedist utan hjälm/oknäppt hjälm på en trimmad moped är svår för polisen att stoppa. Polisen får ju inte riskera att mopedisten kör omkull. En klass I moped med avskruvade skyltar går heller inte att identifiera så att den kan stoppas vid ett senare tillfälle. Det som behövs är utökade befogenheter att stoppa mopedister under färd samt att alla mopedklasser skall registreras för att underlätta identifiering.

Även om det nu finns påföljdsmöjligheter med det nya körkortet är det i praktiken svårt att lagföra en mopedist som kör vårdslöst. Förbättrad utbildningen är av godo för de som vill köra moped på ett vettigt sätt. De kan tex ges insikt i nyttan att knäppa hjälmen istället för att använda den som en mössa. Moped-Ola 2007, Vägverkets analys av mopedolyckor visar att en tredjedel av de omkomna mopedisterna haft en oknäppt hjälm på sig som flugit av. De mopedister som använder vägen som en lekstuga har sannolikt så stora luckor i riskmedvetandet att 12 timmars utbildning inte förmår åstadkomma någon avgörande förändring, de behöver tydliga signaler från samhället på ett felaktigt beteende.

Taggar: ,

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

2 kommentarer

Jonny

12 timmar låter verkligen som ett för lågt tal, spciellt med tanke på att knappt några EU moppar idag går under 50 km/h, otrimmade. Borde snarare vara ett krav på uppkörning liknande motorcykel och inte en given tid man skall utbildas. På det sättet bestämmer elevens körskicklighet hur länge han/hon måste utbildas. Kommer kosta mer men borde i slutet var värt det, framförallt för föräldrarna som betalar. Jag skulle gärna betala för att minska risken att mitt barn förolyckas.

Åsa

Stod själv och tittade på min dortters uppkörning nu i somras.Under all kritik.
10 minuters krypkörning mellan några plastkoner (vad lärde dom sig av det??)
Sedan gick läraren igenom alla frågor på teoriprovet så att ingen skulle misslyckas. Känns inte som att det var värt 2000kr för att få ett förarbevis.Dom lärde sig ju knappt ngt. Nä man måste kräva en bättre form av utrbildning till alla ungdomar.

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *