Hastighetsbegränsning

Sverige har sedan knappt ett år fått nya hastighetsgränser. HastighetsgränsSyftet är att kunna anpassa hastigheten bättre efter vägens säkerhetsnivå och öka motivationen till att hålla hastigheten. Fokuseringen på hastighet bottnar i att olycksanalyser visar att hastigheten påverkar skadeutfallet i stor grad. Om man kan minska medelhastigheten 10% så kan man påvisa en 30% minskning av svårt skadade och 40% färre döda på det svenska vägnätet. Betydligt fler hastighetsgränser gör också att du själv som förare har fler hastigheter att hålla reda på. Behovet av teknikhjälp för att informeras om den aktuella hastigheten blir nu aktuell. Jag har under en tid testat en prototyp till hastighetsvarnare. Den upplyser dig om rådande hastighetsgräns. Faktum är att den är ett bra förarstöd speciellt i okända områden där det kan vara lätt att ”missa” vilken hastighet som gäller. Tekniken har funnits ett tag i vanliga navigatorer.

Varför kör vi för fort? För att spara tid förmodligen. Ett litet räkneexempel visar vilka svindlande tidsvinster det handlar om. Mellan Södertälje och Jönköping är det 30 mil, bara motorväg. Låt säga att du kör i 110km/h vilket i praktiken ger en medelhastighet på ca 100km/h. Då tar resan 3 timmar. Om du nu ökar din medelhastighet 10% till 110 km/h (vilket gör att du kör drygt 120km/h) kommer du fram 16 minuter tidigare. Anta att du anstränger dig att starta 10 min tidigare, då återstår 7 minuters tidsvinst. Handen på hjärtat, för ett utryckningsfordon kanske dessa minuter är motiverade att spara, men för dig?

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

2 kommentarer

Pelle

Hastighetsregleringarna idag på våra vägar är bara rent tramseri.Stora motorvägar med bilar teknikfyllda till bredden av säkerhetsutrustning där farten ibland är sänkt till 90 km/h samtidigt som man kan fara fram på en grusväg ibland i 70 km/h som är livsfarlig i 50 km/h och utan möjlighet till möte.Rena tramseriet som sagt och inget annat.Vägarna blir bättre , förarna mer upplysta , bilarna bättre och ändå så sänks farten.Tro fan att folk skiter mer och mer i denna hastighetsreglering.

Classe

Men om man kör 140 i snitt vilket är brukligt på denna fina väg DÅ kommer man fram nästan 40 min tidigare..

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *