Köp gärna begagnad bilbarnstol

Man vinner inte mer säkerhet för att man köper en ny bilbarnstol. Barnstolsmarknaden gör mycket små framsteg när det gäller säkerhet utan det mesta handlar om klädselfärg och lull-lull runt omkring. Att köpa en begagnad bilbarnstol fungerar alldeles utmärkt. Jag har varit med och genomfört hundratals krockar med bilbarnstolar i krocklabb och vet att de klarar väldigt mycket.  För den skull ska man inte köpa en krockskadad men jag kan rekommendera Saktabutiken i Stockholm. De säljer genomgångna begagnade bilbarnstolar som är mycket bra.

http://www.sakerhetsbutiken.se/artikel.php?id=5

Barnsäkerhet håller på att bli en klassfråga. Det är inte rimligt att betala 5000 kr när man kan få precis samma säkerhet för 500 kr.

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

17 kommentarer

Mikael Nilsson

Hej Maria!
Läste ditt inlägg om begagnade bilbarnstolar. Jag tycker att det du säger är vilseledande. När man pratar med fackmän så rekommenderar de inte att man köper en begagnad bilbarnstol om man inte vet om vad den har varit med om. En stol som har varit med om en trafikolycka är förbrukad då man inte kan garantera att materialet inte är skadat. Man vet inte heller hur stolen har förvarats. Fel förvaring (för torrt eller för fuktigt) kan skada både plast- och tyg. Det som är viktigast när det gäller vilken bilbarnstol man ska välja är att välja en stol som passar ålder och vikt på barnet som ska sitta i den samt att kontrollera märkningen så att stolen är godkänd och inte för gammal. Barns säkerhet har inte med klass att göra och det finns många alternativ på marknaden som inte behöver kosta 5 000 kronor. Jag tittade hos min Volvohandlare och där kan jag köpa en av Volvos bilbarnstolar för 148 kr i månaden i 24 månader räntefritt via mitt Volvokort. Då får jag den senaste tekniken, krocktestade av Volvo och EU-godkänd. Ett bra alternativ tycker jag.
Mvh
Micke

Maria Krafft

Hej Micke
du hänvisar till fackmän som har intresse i att bilbarnstolar inte ska vara äldre än 5 år. Självklart ska man inte köpa en krockskadad stol men vi har inte kunnat se något problem med bilbarnstolar som legat i sol eller används på vanligt sätt i bilen. Den främsta belastningen på en bakåtvänd bilbarnstol tas upp av bilens bälte och detsamma gäller en framåtvänd stol. Angående prisfrågan så kvarstår faktum: även fast du köper en Volvostol för över 3500 kronor eller betalar det på 24 månader så kan du få exakt samma säkerhet med en begagnad bil för en femtedel av priset.
Du nämner märkningen som ett argument men alla bilbarnstolar på marknaden har E-märkning vilket är det krav som gäller idag.
: ) Maria

Stefan Johansson

Jag hade gärna köpt en ordentligt genomgången bilbarnstol från butiken Stockholm men eftersom jag bor på landsbygden några mil utanför Växjö kostar resan till och från Stockholm nästan lika mycket som bilbarnstolen… Vore bra om liknande butiker kunde startas på fler ställen i landet… /Stefan

Maria Krafft

Hej Adrians mamma
Att en stol är fem år gammal är inget problem eftersom du vet att stolen inte varit med om någon krock. Frigoliten på insidan av stolen är främst där för att skydda huvudet (stötupptagande vid kollision ungefär som en cykelhjälm). Så om det går att limma frigoliten vid axelpartiet i den bakåtvända stolen så skulle jag inte avråda från att använda stolen. / Maria

Caroline

Hej Maria,
Jag har också funderingar om begagnade bilbarnstolar. Mina föräldrar har haft en extra bilbarnstol som bara använts till mina syskonbarn ett fåtal gånger. Den har förvarats inomhus när den inte använts och är i nyskick. Den är dock 9-10 år gammal. Skulle du rekommendera att använda den till min dotter nu?
Tack på förhand! Med vänlig hälsning, Caroline

Maria Krafft

Hej Caroline
Ja under de förutsättningar som du nämner om att stolen varit skyddad inomhus så går det bra att använda den.
Belastningen på en stol som lutar mot instrumentpanelen är relativt begränsad tack vara att stolen ”blir ett med bilen” i krockfasen och för en framåtvänd stol tar bilens bälte upp det mesta av kraften.
Maria

Caroline

Hej Maria! Vi ska snart ha barn och har köpt en begagnad vagn med tillhörande babyskydd. Av allt att döma är det i gott skick, inga sprickor i vare sig plast eller frigolit. Jag känner säljaren väl så jag litar helt på att den inte är krockad o.s.v, men skyddet är nästan 5 år gammalt, så jag undrar om jag vågar använda det? ? Mvh Caroline

Helena Stigson

@Caroline Du kan absolut använda en 5 år gammal bilbarnstol. Plasten som används i bilbarnstolar är den samma som används i bilar. http://trafiksakerhet.folksamblogg.se/fraga/ar-det-lika-sakert-att-kopa-ett-5-ar-gammalt-bilbarnskydd/

Helena

Hej!
Jag och sambon har nyligen fått ett gemensamt barn. Han har ett barn sedan tidigare som är 5 år. Hade ingen koll på det där med datum på stolarna då så vi har haft dom kvar i föråd. Den ena köpte vi ny då och den andra begagnad. Vågar vi använda båda eller bör vi köpa en ny? Den begagnade är från 07 om jag fattar märkningen.

Rebecca

Haj Maria
jag köpte en begagnad bilstol på blocket och jag va noga med att få veta att den inte varit med om någon olycka. Men när jag tog av klädseln för att tvätta den så va frigoliten trasig och tejpad vid fotändan. Vill tilläga att jag fick den hämtad åt mig av en vän som inte kollade under tyget innan. jag har försökt att få tag på ny frigolit men den tillverkas inte Längre. Är det bara för mig att slänga stolen eller är den säker endå? Mvh Rebecca

Anders Ydenius

Hej
Om frigoliten är skadad kan det vara så att bilbarnstolen utsatts för en krock. Eftersom det är okänt vad stolen utsatts för så är mitt råd är att byta ut stolen.
Med Vänliga Hälsningar
Anders Ydenius

Sara

Hej!
Jag och min sambo har lite delade meningar i vd man ska lita på angående detta med begagnad stol. Vi väntar vårt andra barn och använde till vårt första barn ett babyskydd som min sambos syster har använt till sina 4 barn och därmed är 11 år gammalt. Vi vet att de inte har krockat med babyskyddet och det är inte trasigt på något sätt men jag är rädd för att plasten är gammal och därmed kan spricka vid krock. Finns någon max-ålder på när babyskydd/bilbarnstolar bör bytas ut av just denna anledning?
Mvh, Sara

Anette

Hej
Jag har n fråga om begagnade bilbarnstolar.
Har en britax stol som är datummärkt, enligt den är den för gammal men stolen är aldrig krockad eller skadad. Ska man slänga den då, en del säger det eller kan man ha den ändå.
Tacksam för svar.
Anette

Malou

Hej!
Har en Bakåtvänd bilbarnstol som vi köpte ny för ca 9 år sedan, så ingen som haft den innan oss. Vi har använt den till 2 barn och den har förvarats i vår källare när den inte använts i bilen. Är det någon fara att använda den till vårt tredje barn som sen ska byta till en bakåtvänd eller Borde vi köpa en ny?

/ Malou

Mikael

Min fråga är mycket enkel. Hur länge skulle man kunna använda en bilbarnstol utan att äventyrar säkerheten nämnvärt. Det går tyvärr inte ihopp i mitt huvud att solid plast som är nästan 0.5 till 1 dm inte skulle klara av en krock efter 10 år. Man kan ju sätta i jämförelse med att köpa en begagnad bil som ”kan” vara krockad där man inte ser skadan. . Här påverkas ju hela familjen av en krock eventuellt ny krock. Tycker att köpa släng retoriken är för aggressiv och är troligtvis mest gynnsam för säljarna och inte för konsumenterna.

Daniel

Hej!
Vi har blivit erbjudna att få en ca 10år gammal bilbarnstol. Barnet kan ha den tills hon fyller 4 och stolen kommer i slutet av användningsperioden vara ca 14år gammal. Är det säkert att använda en stol som är så gammal?

Emelie

Hej!
Vi har beställt hem en ny bilbarnstol som vi hämtade idag. Kartongen den kom i var alldeles förstörd och den låg inte i något emballage inne i kartongen. Min oro är att den har kastats runt och därmed blivit som krockskadad, kan jag kolla det på något sätt och hur bör jag tänka?
Mvh Emelie

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *