Kvinnors risk för whiplash, EU-projekt

Nu har vi startat upp ett EU-projekt med fokus på whiplashskador. Första mötet skedde i Bryssel i början av oktober. Projektet heter ADSEAT (Adaptive seat to reduce neck injuries for female and male occupants). Mycket arbete kommer läggas ner på att förstå varför kvinnor har dubbelt så hög risk som män att råka ut för whiplashskador med långvariga besvär. Tolv olika parter är med i projektet som leds av svenska VTI. Övriga svenska partners är Chalmers, Folksam och Volvo. Folksam kommer bidra med anaylser av resultat från verkliga olyckor. Projektet ska pågå i tre år.

Det här projektet är viktigt och klart intressant. Förhoppningen är att kunna bidra med kunskap som kan användas av biltillverkarna och dess underleverantörer för att bygga säkrare bilstolar. Det är fortfarande mycket kvar att göra, även om vissa whiplashskydd halverar risken för skada. Men vi är inte nöjda förrän vi nått betydligt bättre resultat än en halvering.

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

3 kommentarer

gunnar fossmo

Hej..jag har skrivit en bok om whiplash med titeln ” Min whiplash-och jag ” information om hur det är att leva med en s.k. whiplash-skada efter en trafikolycka år 1969.
Boken är skriven som upplysning till alla som har varit med om att bli påkörd bakifrån i sin bil.
Redan efter några år så började undersöka om det var bara jag som hade denna typ av personskada, men det visade sig att vi var många då hade råkat ut för denna skada.
Jag startade upp en lokal förening i Umeå (RTP-lokalförening)med några få medlemmar men vi blev många fler ca 400 medlemmar när jag slutade i föreningen. Föreningen var bra för alla whiplash-skadade där fick berätta för varandra om hur det är att vara skadad efter en trafikolycka. Ingen av medlemmarna kände sig ensam med just denna skada längre.
I föreningen var vi fler kvinnor än män som kom till våra träffar kanske kvinnor blir ofta skadade på grund av att de sitter bredvid förare i framsätet avslappnat när olyckan väl sker i trafiken.
För att hindra påkörning bakifrån…hålla avståndet till framförvarande bil är det bästa men att införa så att alla baklysen ger sken ifrånsig med en ingjuten bild av whiplash-skadad som finns på mitt omslag i boken

Gunnar Fossmo

Hej..jag har skrivit en bok om whiplash med titeln ” Min whiplash-och jag ” information om hur det är att leva med en s.k. whiplash-skada efter en trafikolycka år 1969.
Boken är skriven som upplysning till alla som har varit med om att bli påkörd bakifrån i sin bil.

Länkar till detta inlägg

Läs mer om denna funktion

Behov av kvinnlig krockdocka | Trafiksäkerhetsbloggen

[…] även Whiplashskydd ger 30 procent sämre skydd för kvinnor än för män + Ander Kullgrens blogginlägg den 21 oktober 2009 Taggar: bilsäkerhet, Krocksäkerhet, krocktest, kvinnor, […]

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *