Barnsäkerhetsundersökningar är bra, men sen då?

”Många bäckar små ger en stor å” är ett fint talesätt och att lyfta fram siffror från telefonundersökningar om hur barn sitter fastspända i bilen som konkurrenten har gjort är bra.  Varje år gör Vägverket  observationsstudier, dvs tittar på hur folk verkligen sitter i bilarna och de visar att bältesanvändningen ligger på ca 95% både för vuxna och barn och har gjort det de senaste åren. Men observationsstudier vid dagis som Folksam och NTF har gjort tidigare visar en annan bild. Då var 20% av barnen obältade och ytterligare 5% satt fast på ett sätt som skulle medfört risk för allvarlig skada vid en krock. 

Problemet med felskyddade barn är att alla som håller sig informerade redan vet hur man ska sitta fast, men hur når man övriga? Den bakåtvända traditionen är inte så välspritt utanför Norden och vi såg i början av 2000-talet en neråtgående trend i bakåvänt åkande  för 3-4-åringarna delvis pga icke avstängningsbara krockkuddar. Då startades ett flertal olika aktiviteter för att vända trenden. En gemensam policy för hur barn ska sitta i bil togs fram 2006 tillsammans med Vägverket, VTI,  NTF,  företrädare för bilbranschen och bilbarnstolsbranschen för att vi skulle säga samma sak om barnsäkerhet i bil till de vi mötte.  Samtidigt har Folksam tilsammans med NTF och Barnhälsovården tagit fram nytt och uppdaterat barnsäkerhetsmaterial, med bl.a. en film som används på BVC. Tillsammans med Bilprovningen tog vi fram information som används vid besiktningsstationer.

Filmen Säkra barn i bil

Filmen Säkra barn i bil

Hur har det gått? Jo, förra året upptäckte vi glädjande nog i en undersökning att trenden har vänt. Fler av dom största barnen som kan åka bakåtvänt gör det nu, men fortfarande är det 6 av 10 treåringar som sitter fel, dvs framåtvända. Barn ska ju sitta så länge som möjligt bakåtvänt, helst till 4-5-årsåldern. 

Så tillsammans kan man vända en trend.  När alla drar sitt strå till stacken

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

3 kommentarer

Sara

Mitt långa barn var tvungen att byta till framåtvänd stol vid 3,5 års ålder, pga att huvudet stack upp för mycket över kanten. Detta är något som aldrig kommer fram när man gnäller om att föräldrar vänder på sina barn förtidigt. Jag hade HELST velat att hon satt bakåtvänd till fem års ålder, oavsett om hon hade knäna vid öronen, men att huvudet sticker upp för högt ovanför kanten är lika farligt det. Hur är det tänkt att vi ska göra? Om de ska sitta bakåtvända tills de väger 25 kilo behövs det nya stolar. Min dotter kommer att vara drygt 125 cm lång när hon väger 25 kilo (vid dryga sex års ålder), alltså nästan 25 cm längre än när hon redan var för lång för att det skulle vara säkert att ha henne bakåtvänd.

Så skyll inte bara på oss föräldrar när det gäller när vi vänder på våra barn. Min dotter är inte extremt lång, bara lång, och jag vet många andra med det här problemet. Vi har gärna våra barn bakåtvända, men gör det MÖJLIGT!

Sigrun Malm

Jag håller helt med. Du, som har läst på, kan ändå inte göra det du vet är rätt. Det är svårt med utrymmet för långa barn, särskilt i baksätet. Man kan använda bilbarnstolen tills toppen på barnets öron når upp till barnstolskanten. Det gör inget att hjässan sticker upp, för huvudets tyngdpunkt ligger då fortfarande inne i stolen. Den svenska rekommendationen säger ”bakåtvänt till 4-5 års ålder eller så länge som möjligt”. Det här med bakåtvänt till 25 kg är en anpassning till att godkännandet för bilbarnstolar är satta i kg. Det som är begränsande är oftast barnets längd och nu pågår det ett europeiskt arbete (där vi är med) med att ersätta viktsgodkännande med längdgodkännande. Vi får se hur det går. För oss i Sverige med våra stora bakåtvända stolar är tillgången till framsätet viktig och då är vårt samarbete med biltillverkarna i frågan kring urkoppling av krockkudden viktig (t.ex. barnsäkerhetspolicyn jag nämnde i bloggen). För ska barn kunna sitta länge bakåt, måste alla dra sitt strå till stacken.

Jeanette H

Sara, Britax Two-way är en stol där 115-120 cm långa barn ännu kan sitta bakåtvänt. Det är väldigt stor skillnad på stolarnas höjd i ryggen. Vi testade också just vår Britax Nordic Secura med en pojke som är knappa 115 cm lång och han kunde ännu sitta i den.

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *