Halvljus på dagen

strålkastareVisste ni att lagen om obligatoriskt halvljus funnits i över trettio år? 1977 fick vi en lag på halvljus och argumenten för och emot debatterades livligt. När beslutet togs fanns inte mycket till forskningsresultat att luta sig mot. Även om meningarna fortfarande går isär om säkerhetsnyttan dagtid så finns det några studier som visar en reduktion av tvåbils-olyckor på mellan 3-7% med halvljuslag. I länken  halvljuslag beskrivs några av de studier som gjorts. I Europa är det ca 12 länder som har halvljuslag varav några bara på vintern!! I Tyskland har denna lag inte införts än. Det är lustigt hur en lag påverkar vår vilja att rätta till medtrafikanternas små brister. I Sverige hjälper vi med en liten blink till, om den vi möter saknar ljus. I Tyskland har jag som laglydig Svensk fått ilskna anmaningar med ljus och gester att genast stänga av halvljuset på dagen.

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

6 kommentarer

jonas hdin

finns det någon lag angående helljus? tacksam för svar/MVH Jonte

jonas hedin

finns det någon lag angående helljus? tacksam för svar,MVH Jonte

Anders Ydenius

Hej Jonas
Det finns en paragraf 70 i Trafikförordningen som säger att ”helljus skall användas, när förarens synfält med hänsyn till fordonets hastighet annars inte är tillräckligt för att fordonet skall kunna föras säkert”
Om man monterat extraljus från 2005 eller senare gäller regler för hur starkt de får lysa. Dessa skall då vara E-godkända vilket innebär att de inte får lysa mer än enn viss sträcka med mer än tre lux. Detta uttrycks med ett sk referenstal som var 37,5 men som nu är ändrat till 50. När det gäller antal känner jag inte till någon begränsning i dagsläget.

Med Vänliga Hälsningar
Anders

arrschmed

kan man inte se en bil (eller ännu värre:lastbil) utan irriterande halvljus tänt mitt på dan på 1km.avstånd har man fel på synen ! att hela tiden få strålkastare i ögonen bländar,irriterar & stör. de idioter som tog glödlampstillverkarnas mutor och införde en sån vanvettig lag borde korsfästas!

Over Lord

Blir man bländad av halvljus på en km avstånd mitt på dan har man nog sjukligt ljuskänsliga ögon.
Ingen kan på allvar påstå att det är lika lätt att upptäcka en bil/mc utan halvljus som en som har det tänt.

runescape 07 gold

Interestіng blog!Iѕ your theme custom made or dіd youu download it
frօm ѕomewhere? A design like yoᥙrs witһ a ffew simple tweeks wouⅼd rеally make my blog ϳump out.
Ⲣlease let me қnow where you got yoᥙr design. Many thanks

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *