En olycksfri värld?

Tänkte ägna mitt första blogginlägg åt trafiksäkerhetsutvecklingen och sia om vad som kommer hända inom området de kommande åren. Under 90- och 00-talet förbättrades bilsäkerheten mycket tack vare att konsumentkrockprov, såsom Euro NCAP, infördes. Enligt Folksams studie ”Hur säker är bilen?” har personbilarna blivit 25-35% säkrare sedan 80-talet. Frågan är hur mycket säkrare bilarna kan bli i framtiden? Hur mycket mer kan fordonstillverkarna göra? På senare år har fokus skiftats från att skydda vid en krock till att förhindra att en olycka inträffar. Därför kan jag lova er att under de kommande åren kommer biltillverkarna att introducera alltfler spännande system som förhoppningsvis kraftigt reducerar antalet personskador i trafiken. Ny teknik, såsom automatiskt bromsningssystem, kommer exempelvis att varna och ge stöd vid svåra trafiksituationer för att i bästa fall undvika en krock eller i alla fall minska effekten av en krock. Nya Volvo S60 som precis lanseras har exempelvis säkerhetssystemet Pedestrian Detection som kan upptäcka en fotgängare som kliver ut framför bilen. Systemet upptäcker fotgängaren, varnar föraren och aktiverar automatiskt full bromseffekt om föraren inte reagerar i tid. Nyttan av ett system som detta är stort då det inom EU omkommer c:a 8 000 fotgängare och många fler skadas allvarligt varje år vid en kollision med ett fordon.

Att Volvo dessutom tagit steget att ha en egen nollvision – att ingen ska dödas eller skadas i en Volvobil år 2020 – det är riktigt tufft tycker jag!

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

5 kommentarer

Anders Lokrantz

Kul att du är igång med bloggandet. Det ska bli spännande att läsa dina framtida inlägg. Lycka till!/Anders

Fredrik Holmlund

Kul att läsa om vad som är på gång framöver. Extra kul när svenska företag kommer med dessa nya funktionerna.
// Fredrik

Helena Stigson

Tack Fredrik! Blev inspirerad och skrev ett nytt inlägg om hur vi tillsammans kan lyckas påverka så att den nya tekniken introduceras även i de enklare bilmodellerna. Utvecklingen av antisladd är ett klassiskt exempel på detta! Se gärna Att påverka – från 15% till 90% på 48mån!

Helena Stigson

Idagens SvD skrev de om nya S60 och på stan gör Volvo reklam för den första bilen som kan upptäcka gående och stanna själv- Länge leve fotgängarna.

Länkar till detta inlägg

Läs mer om denna funktion

Att påverka – från 15% till 90% på 48mån! | Trafiksäkerhetsbloggen

[…] helgen i DNs motorbilaga att även Audi A8 utrustas med automatiskt bromsningssystem, se inlägget En olycksfri värld.  Som alltid introduceras nya säkerhetssystem i de exklusiva modellerna  – att A8:an […]

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *