Test utan de bästa bilbarnstolarna i Råd & Rön

Så ska barn sitta fram till fyraårsåldern - Bakåtvänt

Så gör Råd & Rön det igen. Publicerar ett stort test anpassat det utbud av bilbarnstolar som finns i övriga Europa där endast bebisar åker bakåtvänt. I löptexten skriver de att bakåtvänt är bäst till fyra år, men den enda stolen i testet för denna åldern är en kombinationsstol för både bakåt- och framåtvänt. Detta är precis som Råd & Rön skriver, inte en optimal lösning. Det är svårt att göra en stol toppenbra för två så skilda förutsättningar. Men i Sverige och övriga nordiska länder är det renodlade bakåtvända stolar som gäller från det att barnen växer ur babyskyddet tills det är dags för en framåtvänd bältesstol i fyraårsåldern. Varför finns inga sådana stolar med? Efter flera år av testsamarbete tycker jag det är dags för Råd & Rön att göra gemensam sak med andra länder som använder stora bakåtvända stolar och få med några sådana i nästa års test.

Det finns dessutom brister och felaktigheter i artikeln. I rutan Vad gäller? saknas information om det årsgamla svenska Plustestet som mäter nackkrafter i tillägg. Att ett babyskydd kan användas till 13-18 kg är inte rätt. Vissa går till 10 kg vissa till 13, men den svenska rekommendationen är att byta till en stor bakåtvänd bilbarnstol når barnet kan sitta själv. Och vad menas med att ”nacken utsätts för andra krafter bakifrån i en framåtvänd stol”. Det låter ju som om det skulle vara någon whiplash-problematik de syftar till. Och whiplash är ytterst ovanligt bland barn. Däremot är det stora belastningar på nacken i frontalkollisioner när man åker framåtvänd. Och det kan vara livshotande för små barn. Det är bl.a. därför det är så viktigt att sitta bakåtvänt så länge som möjligt.  I löptexten kommenteras det heller inte att en hel kategori av bilbarnstolar inte alls har testats. Det står att barn ska sitta bakåtvänt till fyra år, men den enda testade stolen för 1-4-åringar är kombistolen som man avråder från att köpa. Vad konsumenterna ska välja däremot står det inget om. Mycket konstigt.

Läs mer på Folksams info om barn i bil. Eller om vår  undersökning om hur svenska barn sitter i bil. Eller krocktester och information om att barns säkerhet i baksätet är eftersatt.

Visst är det bra att uppmärksamma stolar som är så krångliga att sätta fast att det blir fel, men någon fullständig konsumentinformation kan man knappast kalla Råd & Röns test. Skärpning!

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

14 kommentarer

Fredrik

Hej,

Vad gäller med bilbarnstolar?
Vikt eller ålder? De flesta leverantörerna skriver både ålder och vikt intervall. Vår son som är 2 år och väger ca 16 kg får just nu sitta obekvämt pga att han börjar bli för stor för nuvarnade stol.

Hur(vikt eller ålder)och vad bör vi välja?

Tack på förhand.
Fredrik

Sigrun Malm

Hej
Det kan verka förvirrande med både ålder och viktsangivelse. Det viktiga är att tänka att bakåtvänt är 5 gånger säkrare än framåtvänt så det gäller att sitta bakåtvänt så länge som möjligt, åtmnstone till barnet är 4 år. Att barnet får sitta med böjda ben på ett sätt som vi vuxna tycker ser obekvämt ut spelar ingen roll. det är inte på något sätt farligt. Oftast är det inte barnet själv som klagar utan vi vuxna som frågar. Barnet har växt ur stolen säkerhetsmässigt när hjässan sticker upp så mycket att toppen av öronen börjar synas. Vissa stolar är mindre och barnet växer ur tidigare. Viktsgränserna finns där egentligen för att matcha de krockdockor som finns att testa med, men det innebär förstås också att stolar som är godkända bakåtvänd till 25kg är större än stolar som är godkända till 18kg.

Sune Renström

Hej,

En följdfråga, eller förfrågan om förtydligande: Sonen väger 18 kilo och eftersom han inte har växt ur barnstolen på längden bör vi fortsätta att använda denna och ha sonen bakåtvänd? Så skulle vi vilja göra men eftersom det står stämplat max vikt 18 kg blir man lite nipprig.

Killen är stor för sin ålder, och vid vilken vikt klarar barnstolen inte av honom? Stolen är tre år gammal.

Storasyster fick allt klämma ner sig fram tills dess att hon växt ur.

Sun

Sigrun Malm

Hej Sune

Har du en stol som fästs med bilens bälte, så kan du lugnt gå på barnets längd enligt vad jag beskrev i förra svaret. Om du har en stol du fäster med ISOFIX-fästen så får inte de godkännas till mer än 18 kg, men fästena är beräknade för stol+krockdocka=33 kg. Du kan alltså fortsätta ett tag till för jag räknar med att din sons bilbarnstol inte väger 15 kg. Det är dock bäst att ha barnstolen i framsätet för det kanske är så att den inte har stödben vilket den måste ha i baksätet särskilt för stora barn.

Gör som ni gjorde med storasyster 😉

Jenny

Hej Sigrun,

Jag försöker hitta vad som är den bästa lösningen för vår dotter och blir alldeles förvirrad av all information om bilbarnstolar.
Vår dotter er 2 1/2 år gammal (15kg) och håller på att växa ur sin bakåtvända bilbarnstol på längden (huvudet är över kanten på stolens rygg). Det finns bara en bilbarnstol som är längre i ryggen än den vi har och det är en kombistol och de är ju inte heller helt bra, enligt din blogg. Den modellen gör också att hon får sitta framåtlutad i stolen och ”hänger” i bältet, när hon sitter bakvänd, framåt går bra (vi har provmonterat den i bilen). Med tanke på att vi ganska ofta kör långa sträckor känns inte det som en bra lösning att sitta bakåt, alternativet skulle vara att lägga något under stolen för att ändra lutningen på stolen men det är tydligen inte heller bra.
Vad ska vi göra?
Tacksam för svar

Sigrun Malm

Hej Jenny

Som jag förstår dig så är det bara toppen på din dotters huvud som sticker upp. Det är helt ofarligt. Rekommendationen är att man kan fortsätta att sitta i stolen ända till överkanten av örat kommer upp till kanten på bilbarnstolen.
Anledningen till att jag inte anser att kombistolar är bra är främst att man kan frestas att vända barnet för tidigt framåt och dels att en stol som ska passa för helt olika fastsättningssystem ofta inte är helt optimerat för någon av delarna. Bättre att ha en bakåtvänt stol till 4-årsåldern och sedan byta till en bältesstol.

Sofie

Hej Sigrud,
Vi väntar vårat första barn & de är en djungel där ute för att hitta ett babyskydd. Min fråga är att vi har en arbetsbuss som jag måste få veta om de går att ha ett babyskydd i? De är alltså ett dubbelsäte fram bevid körsätet. Tänkte sätta babyskyddet framför radion typ, alltså i mitten, är detta säkert? De finns inga krock kuddar i bussen. Mittplatsen har ett 3punkts bälte. Det är ganska stort mellanrum mellan sätet & instrumentbrädan så stolen kommer inte att luta mot den. Är de bäst att köpa ett babyskydd med bas eller utan bas då? Är de ens lagligt att ha ett babyskydd i en sådan buss?

Sigrun Malm

Hej Sofie
Förlåt att jag missat din fråga. Hoppas att inte svaret kommer för sent.

Finns det 3-punktsbälte på platsen och ingen krockkudde framför kan du placera ett babyskydd där. Ett babyskydd är inte tillräckligt stort för att nå fram till instrumentpanelen. Därför finns det i stället en regel som säger att när man monterar babyskyddet i framsätet ska det vara minst 25 cm avstånd mellan babyskyddet och instrumentpanelen. Detta för att babystolen inte ska nå fram till och slå i instrumentpanelen vid en frontalkollision. Om du inte kan reglera bilstolen bakåt kan det möjligen bli svårt att uppnå det avståndet. Du får prova i bilen/bussen innan du köper babyskyddet. Om du väljer en modell med bas och stödben så förhindrar stödbenen rotationen framåt. Det kan vara en lösning. Här är det viktigt att stödbenet når helt ned till golvet i din arbetsbuss. Igen gäller det att prova.

Lycka till.

Ingela

Hej

Jag och min sambo är i färd med att köpa en till bilbarnstol då vi behöver ha en i varje bil. Den ska användas av vår just nu ca 11 kg tunga och 18 månader gamla son.
Vi har redan en Akta Graco Cosmic XTP som vi tycker fungerar bra. Nackdelen med den är att axelbältet kommer ner mitt mellan sonens fötter och det vill jag inte att det ska göra på nästa stol då det ibland gör så att han tappar skorna när vi lyfter ur honom ur bilen. Jag har varit i en butik och tittat på och låtit sonen provsitta några olika stolar och blev bl a rekommenderad en Britax Multi-Tech. Jag läste bruksanvisningen och såg att det var väldigt noga med stödbenets lutning osv. Jag fick intrycket att det kan vara svårt att få den att sitta korrekt i min gamla Volvo 745. Jag blev även rekommenderade en Brio Zento som dock saknade stödben men i övrigt verkade ok men ändå kändes lite mindre säker.
Vi tycker det verkar praktiskt med en stol som kan vändas när han blir större. Vi vill även att han ska sitta bakåtvänd så länge det bara går, alltså godkänt bakåt mer än till 18 kg. Detta är en djungel utan dess like och vår förvirring är total. Ska vi satsa på uppföljaren till den Akta Gracon vi redan har eller gå på säljarens rekommendationer?
Bilbarnstolen kommer att monteras i framsätet.

Med hopp om att du kan hjälpa oss att reda ut begreppen.

/Ingela

malin

Hej
Vi vi har en 4åring o en 7 månaders och vi kan inte klura ut hur vi ska lösa bilstol problemet på bästa sätt. 4åringen sitter i britax hiway o har ca20cm kvar i den o lillasyster behöver en stol. Bör vi köpa en bakåtvänd stol till för att sedan byta 4åringens stol om kanske ett år eller så eller hur ska vi tänka. På babyproffsen rekommenderade de absolut en kombistol, de sa att de var absolut onödigt att köpa en bakåtvänd för att byta sen! Det går ju emot allt man hört om kombistolen. .. snälla hjälp oss fatta säkrast beslut för det käraste vi har! Vi vill ha båda bakåtvänd så länge det absolut bara går! !!

Anne

Hej
Jag har så många vänner som menar att det är säkrare med isofixfäste än en stol (korrekt) monterad med bältet.
Finns det någon officiell undersökning som visar att det inte gör någon skillnad?

Mvh
Anne

Ingrid

Hei!
Stemmer det at dere har testet hvordan det er når barn har på seg tykke klær i en forovervendt bilstol? I så fall, har dere en link til videoen?
På forhånd takk!

Länkar till detta inlägg

Läs mer om denna funktion

Är ISOFIX bra? | Bilstolslotsen

[…] mig till regeln om maxvikt på 33 kg (jag har läst olika maxvikter som ISOFIX-fästena klarar och 33 kg var den lägsta). Vår Britax Fixway väger 12,9 kg och då kan min dotter åtminstone sitta i den tills hon är 20 […]

Nähä men då var det inget | ✫jempie

[…] ”Test utan de bästa bilbarnstolarna i Råd & Rön” […]

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *