Hur ska barn spännas fast i en framåtvänd bilbarnstol?

Jag är lite miljöskadad av mitt yrke som trafiksäkerhetsforskare, vilket bland annat yttrar sig genom att jag ofta noterar hur lagar och rekommendationer kring trafiksäkerhet efterlevs. Igår fick jag lite ont i hjärtat då jag noterade ett barn i en framåtvänd bilbarnstol som var fastspänt med internbältet (bältet i bilbarnstolen) istället för bilens bälte. Med min kunskap vet jag att detta barn skulle kunna skadas i onödan på grund av detta.   

På bilbarnsstolsmarknaden finns det så kallade kombinationsstolar som barn kan åka både bakåt- och framåtvänt i. Vi på Folksam brukar ofta avråda från dessa stolar då det är stor risk för felanvändning. Det är lätt att tro att bilbarnsstolens internbälte kan användas både när barnet sitter placerat bakåtvänt som framåtvänt. Vissa stolar (exempelvis Britax Two Way Plus) är dessutom godkända för att använda som en framåtvänd bilbarnstol med internbälte. Faktum är dock att framåtvända barn bör spännas fast med bilens säkerhetsbälte. Bilens säkerhetsbälte stoppar kroppen tidigare och därmed minskar skaderisken vid en eventuell krock. Med stolens interbälte är det risk för att barnet sitter alltför stumt, och att påfrestningen på nacken blir större vid en frontalkollision. Så ni föräldrar som äger denna typ av bilbarnstol finns två alternativ:

1) Om barnstolen är godkänd för att använda bilens bilbälte använd detta istället

2) Om inte kassera stolen och investera i en ny bältesstol 

Folksams hemsida finns mer information om barn i bil.

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

4 kommentarer

Lisa

Jag är också skeptisk till att använda internbältet i stolen när den sitter framåt, eller egentligen brukar jag rekommendera att int alls vända vändbara stolar framåt. I USA är de ju överförtjust i att bälta framåtvända barn med internbältet, det är ju såååå bra att de kan ha det tills de är typ 10, suck… Finns det någon bra info om detta på engelska? Tom Britax i USA är så nöjda med sina framåtvända stolar med internbälten…

Helena Stigson

Förtydligande: Som ni vet åker barn i Sverige båkåtvänt längre än barn utomlands. De vändbara bilbarnsstolarna och framåtvända bilbarstolar med internbälte är främst avsedda för mindre barn. Nu börjar det (tyvärr) bli rätt vanligt i Sverige med framåtvända internbältesstolar. Många av dessa bilbarnstolar är tyvärr inte avsedda och godkända för att använda bilens bälte. I vissa fall är stolen djupt skålad så att ett vanligt bilbälte ej fungerar på grund av att det ej ligger ann mot barnets kropp. Om bilens bältet ändå används blir resultatet vid en krock betydligt värre än om barnstolens internbälten hade använts.

Den svenska rekommendationen är att man helt ska hoppa över de framåtvända stolarna med internbälte och gå direkt på bältesstolarna.

Jonas

Vad är att föredra när vi reser med flyg ganska ofta och vår älsta dotter passerat 4 men är under medellängd?
Att hon skall gå över till bältesstol är vi ganska överrens om, men då vi sett sk ”resebilstolar” i form av en ryggsäck med hård stomme som de kan använda som bälteskudde i hyrbilar mm är vi lite osäkra eftersom de inte har något sidoskydd för huvudet att tala om. Däremot ser de ut att kunna spänna ner bältet ordentligt nertill över benen.
Det blir en avvägning mellan säkerhet och komfort vad gäller packningen som vi ska släpa på.
hlsn Jonas

Helena Stigson

Vi på Folksam har inte specifikt tittat på ”resebilstolar”. Det du behöver titta på är att den har tydliga och ordentliga bältesomlänkare (horn där midje/höftbältet skall placeras) så att höftbältet leds bort från barnets mage. Om barnet skall åka långa sträckor kan det vara fördel att välja en bältesstol jämfört med bälteskudde. Anledningen är att en bältesstol ger sidostöd om barnet somnar och håller barnet på plats i bältet (bättre bältesgeometri över bröstet).
/Helena Stigson

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *