Whiplashskador bland barn

I slutet på 90-talet hittade vi i princip inga whiplashskador bland barn, bortsett från något enstaka fall. De fallen var då oftast barn i tonåren.  Det vi nu har upptäckt är att alltfler barn upp till 12 års ålder har ådragit sig whiplashskada som lett till medicinsk invaliditet. Det här är något vi nu ska gå till botten med. Har det med bilarnas styvare struktur att göra? Vilka krockriktningar dominerar? Hur stor är risken att  initiala whiplashbesvär leder till kronisk smärtproblematik bland barn?

Vi räknar med att återkomma med svar under våren 2011.

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

5 kommentarer

Tomas Alsbro

Ett trauma mot ryggraden som medför en diskoligamentär skada leder naturligtvis oavsett ålder till en succesiv spondylartrosutveckling. Symptombilden och eventuella neurogena störningar är ju sedan beroende av skadenivån i ryggraden. Så har det väl alltid varit och kommer att förbli så länge vi inte kommer på något sätt att få disk/menisk/broskvävnad att regenereras

Maria Krafft

Det som har förändrats är antalet barn med bestående besvär. På 90-talet var det knappt synliga i statistiken men nu är det hälften av alla skador som leder till medicinsk invaliditet som är kopplat till whiplashliknande symtom bland barn under 12 år.

Ewa

Försäk-bolag säger whiplash inte finns. Skyller på skador tidigare i livet. Läs de 2 Trygghansa. Vad ska de då skylla på i dessa barns liv? Intressant se vilka skador de ska leta efter för att slippa betala. För barnen kan ju inte hunnit göra så mycket, fått skador av annat. Är själv förtidspensionerad för whiplash, fick inte ett öre. Smart sätt för bolagen slippa betala. Vad ska vi då ha dem till. Om de inte hjälper oss när det händer något. Man ska ju inte bara betala in.

Lilla J

Hejsan,
i somras i Augusti så va jag med om en krock
påkörd bakifrån och fick följande symtom:

*Huvudvärk/migrän
*nackont/går även ner i kotorna mellan skulderbladen
*yrsel
*illamående

(poängterar symtomen har varit kvar i 2 månader nu)
(uppstod i samband med krocken & är frisk sedan innan)

vissa dagar är det okej,
och vissa dagar så är hela dagen förstörd
och får stanna hemma från plugget

är detta något som jag bör diskutera med Försäkringsbolag eller är detta en Läkargrej jag ska
vända mig till?,

Maria Krafft

Hej Lilla J
Vänd dig till läkare för hjälp men anmäl också besvären till försäkringsbolaget.

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *