Småbarnshjälmar ska alltid ha grönt spänne

Så har det hänt en tragisk olycka igen. Ett litet barn dör på grund av att hjälmen fastnar när barnet klättrar i ett träd och barnet kvävs. Hjälmen som skulle skydda vid pulkaåkningen ledde till döden.

Det hemska är att såna olyckor inte ska behöva ske. I åratal har det varit känt att småbarn behöver en annan typ av hjälm än vuxna. Barn gör annat än att cykla när de använder cykel, och åker inte bara pulka när de åker pulka. De leker och klättrar förstås och kan därför fastna och bli hängande i hjälmen. Cykling och pulkaåkning kräver hjälm, men fastnar man med en vanlig cykelhjälm eller lekhjälm och blir hängande, så löser inte spännet ut. Ett vanligt cykelhjälmsspänne får inte lösa ut under 50 kg belastning och det betyder att det inte löser ut om ett barn hänger fast i hakbandet.

Alla småbarnshjälmar ska ha grönt spänne eller hakband. Dessa löser ut redan vid 14-15 kg belastning och löser därför ut om barnet blir hängande i hakbandet. Rycket när man blir hängande räcker till för att spännet löser ut redan för små, lätta barn. Hjälmen sitter däremot fast i lägen där man slår i huvudet, så det är ingen risk att man förlorar skyddsförmåga.

Det är obegripligt att cykelhandlare, sportaffärer och andra som säljer hjälmar för barn fortsätter att sälja lekhjälmar och cykelhjälmar utan grönt spänne till små barn. Tillverkarna av hjälmar borde också göra något mindre lekhjälmar med grönt spänne. För pulkaåkning får man för de allra minsta barnen än så länge använda en cykelhjälm med grönt spänne.

Jag hoppas att detta tragiska dödsfall får handlare att tänka om och kommuner och andra huvudmän för dagis att se över sina riktlinjer för hjälmanvändning.

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

8 kommentarer

Stefan Norberg

Jofas (215, CE-godkänd lekhjälm) lekhjälm med vitt tryckknappsspänne är testad och och godkänd som säkerhetsspänne. Detta är nog den vanligaste hjälmen på dagis. Dumt att jaga iväg föräldrar att köpa en till hjälm i onödan.

Sigrun Malm

Hej Stefan
Ja, precis som du säger finns det lekhjälmar som har grönt spänne. Jofa och Reebok (RBK) har en lekhjälm med grönt spänne, Jofa/Reebok(RBK) 315, men det finns massor med hjälmar i affärerna utan. Dessutom är inte lekhjälmarna med grönt spänne något för de helt minsta för den är endast reglerbar ned till huvudomfång 50.

Mats Malmborg

Sigrun, jag tycker diskussionerna runt det gröna spännet är helt fel. Den utgår från minsta gemensamma risk för olika aktiviteter och på så sätt ökar risken avsevärt vid tex cykling.

Lekhjälmar i allmänhet ska naturligtvis alltid ha grönt spänne… men cykelhjälmar?

Jag har personligen sett en olycka där styret vek sig och barnet slog i backen med huvudet först och spänne på hjälmen lossnade direkt. Hon fortsatte snurra runt och missade en järnstolpe med bara 2 cm men skrapade upp både kunden örat och bakhuvudet. Hade hon slagit i huvudet i stolpen hade hon fått men för livet, kanske till och med förolyckats. Och detta olyckstillbud är inte enda exemplet på liknande situation.

Om hjälmen hålls under uppsikt av en vuxen och bara används vid cykling, är det då inte bättre med en bra hjälm som INTE har ett grönt spänne?

Det tycker i alla fall NTF: http://www.ntf.se/konsument/fraga3265.asp?katid=31

Jag vet inte vem du är Sigrun och vad du har för roll på denna blogg. Du finns inte med bland under ”Vi som skriver”… kanske är du anställd på Folksam, vad vet jag.

Men du skriver ”Det är obegripligt att cykelhandlare, sportaffärer och andra som säljer hjälmar för barn fortsätter att sälja lekhjälmar och cykelhjälmar utan grönt spänne till små barn”.
Personligen Jag tycker det är obegripligt att någon som utger sig för att vara trafiksäkerhetsexpert tillåter sig vara så onyanserad.

Risken att fastna med en cykelhjälm i ett olycka borde vara extremt mycket mindre än risken att huvudet slår i vägbanan eller någon annat flera gånger. Finns det statistik som visar motsatsen tar jag tillbaka denne kritik. Presentera den gärna här om den finns.

Anders Ydenius

HejHenrik!
Jag skickar dig här mina synpunkter ang hjälm med grönt spänne.
Sigrun har arbetat hos oss i 15år med inriktning på barnsäkerhet och får anses som mycket erfaren inom området. Hon slutade här i augusti.
Det kan vara en svår avvägning i valet av hjälm med grönt spänne eller ej. Tanken är att cyklande barn på tex ett dagis inte når upp i sådan hastighet att spännet går upp om man ramlar. Det ger också personalen en extra trygghet vid vanlig lek om inte uppsikten är 100%ig. Den händelse du beskrev låter som det gick lite fortare och en vanlig hjälm hade möjligtvis varit bättre i det fallet. Var gränsen går för när en omkullcykling leder till att ett grönt spänne går upp har jag emellertid ingen uppgift om.

Fakta är att det innan det gröna spännet introducerades, omkom fler barn under 7år orsakat av strypning av hjälmen än skallskador orsakade av omkullkörning på cykel. Det var grundorsaken till spännets tillkomst.
Om ett barn under sju år cyklar och leker delvis utan uppsikt så torde en lekhjälm med grönt spänne vara det säkrare alternativet. Jag citerar också ett svar från Trafikverket (http://www.trafikverket.se/Privat/Trafiksakerhet/Din-sakerhet-pa-vagen/Ga-och-cykla/Cykelhjalm-/Smabarnshjalmar/ ) på frågan om hakbandet kan lösa ut när barnet cyklar omkull.
”Man har testat det, och testerna visar att det inte finns någon risk att säkerhetsspärren i hakbandet ska lösas ut om barnet cyklar omkull. Kraften som uppstår i hakbandet är långt ifrån tillräcklig för det”

Så den vanliga cykelhjälmen kan börja användas när cyklingen blir mer renodlad och i högre fart när barnet lämnat förskoleåldern. Med olycksstatistiken i ryggen förefaller det ändå vara bäst att använda den sk ”lekhjälmen” tills barnet nått skolåldern.

Med Vänliga Hälsningar
Anders Ydenius
Folksam

Panagiota

Hej. Det finns inte hjälm med grön spenne för min 3,5 årig barn. Huvudomfång 56cm. 57 passar inte med mössa på……Vad gör man då? Mvh panagiota

Helena Stigson

Tyvärr finns inte de små barnhjälmarna i så stora storlekar och du blir nog tvungen att köpa en vanlig hjälm med svart spänne. En vanlig cykelhjälm ska sitta kvar även om den utsätts för mycket stora krafter och har därför ett spänne som inte får lösa ut förrän vid 50 kilos belastning. Det gröna spännet löser däremot ut redan vid 9-14 kilos belastning och rycket när man blir hängande räcker till för att spännet ska lösa ut redan för små, lätta barn. Hade hoppats kunna ge dig något annat råd men för er del gäller det att ha uppsikt på er 3,5 åring så att hjälmen bara används vid cykling och inte lek.
/Helena

David

Läste ditt svar Helena om att det inte finns hjälmar med grönt spänne där omkretsen är större än 56 cm. Precis som panagiota så har vår son ett huvud som länge varit på gränsen till för stort för att kunna ha dessa hjälmar (inkl mössa). Han är nu 5 år men var tajt redan vid 3 år ca. Kan inte tänka mig att det är så ovanligt med aningen större huvuden varför jag inte kan begripa att tillverkarna inte har en storlek större. Vad är din uppfattning här och är det något du kan framföra till tillverkarna? Mvh David

Erika

Hej!
Det är ju inte att själva spännet är grönt som gör det säkert. Det måste ju föregås av någon slags säkerhetsklassificering, vad heter den? Hittar flera olika på olika hjälmar när jag söker hos olika märken.
Om spännet löser ut vid max 15-16 kg. Vad händer om ett barn tyngre än det blir hängandes i hjälmen, läser det inte ut då?
Min son på 2,5 väger redan över 20 kg, kommer dessa hjälmars spänne att skudda honom om han skulle fastna?
Mvh, Erika

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *