Svenska barn säkrast i världen

Risken att ett barn dödas eller skadas svårt är fem gånger större om barnet sitter i en framåtvänd bilbarnstol jämfört med en bakåtvänd. Trots denna vetskap vänder föräldrar i de flesta länder, förutom i Norden, av tradition sina barn framåt redan vid ett års ålder.

Barn i Sverige utgör därför ett undantag då de sitter bakåtvänt längre tid, helst upp emot fyraårsåldern. Skälet till detta är att vi i Sverige länge har arbetat med barnsäkerhet i bil. Första bakåtvända stolen krocktestades redan på 1960-talet! Denna bilbarnstol konstruerades utifrån samma princip som de stolar som astronauter använder för att klara tröghetskrafter vid start och landning. Som ni ser på bilden gav bilbarnstolen stöd för huvud och ryggrad och vid en eventuell frontalkollision fördelades krafterna över en stor yta.

Den bakåtvända bilbarnstolen fick därför ett tidigt genomslag på den svenska marknaden, vilket medfört ett lägre antal skadade och dödade barn i trafikolyckor i Sverige i förhållande till övriga länder.

Blev inspirerad att skriva detta blogginlägg efter att vi fått en fråga via bloggen idag angående skillnaden mellan olika typer av bilbarnstolar i Sverige och övriga Europa. Se fråga och svar.

Taggar:

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

12 kommentarer

Malou

Jag väntar vårt första barn och vill självklart ha en så säker bilbarnstol som möjligt. Tyvärr kan jag inte hitta någon bra information eller några tester av de stolarna som vi har hittat.
De stolar vi är intresserade av är Akta Graco Logico S och Maxi Cosi Cabriofix. Är någon av dessa stolar bättre än den andra och är Akta Graco lika bra med som utan basenheten?

Helena Stigson

Det är ingen större säkerhetsskillnad mellan olika babyskydd. Basenhet eller ej? Även här är det ingen säkerhetsskillnad mellan de olika monteringssätten. Det är snarare en fråga om bekvämlighet . Basen gör det möjligt att monter det bärbara babyskyddet som barnet ligger på ett enkelt sätt genom exempelvis en knapptryckning. Dessutom kan ofta dessa babyskydd kopplas ihop med en barnvagn. Basen i sig monteras antingen med bilbälte eller ISO-fix-fäste. De övriga babyskydden spänns fast med bilens bälte. Fördelen med dessa stolar är att de är billigare. Det är dock troligt att du kan använda basenheten även till nästa stol då barnet vuxit lite och behöver en större stol.

Renata

”Trots denna vetskap vänder föräldrar i de flesta länder, förutom i Norden, av tradition sina barn framåt redan vid ett års ålder.”

Det är inte trots denna vetskap man vänder barn så tidigt. Det är därför att det inte går att köpa en bakåtvänd bilbarnstol i kategorin 9-18 kilogram i resten av Europa. Den enda jag vet att den sälja här (Tjeckien) är Besafe Izi Combi. Andra modeller går inte att köpa. Så mina barn åker framåtvända från 18, resp. 16 månader, tyvärr.

Helena Stigson

Visst har Du rätt. Problemet är mer på ett politiskt plan. Experter i övriga världen vet mycket väl att det är bättre med bakåtvända system. Trots detta bromsar de utvecklingen och tillhandahåller ej dessa bilbarnstolar. Vi på Folksam jobbar aktivt i en europeisk arbetsgrupp för att påverka övriga EU-länder samt för att säkerställa att lagar och förordningar inte försämrar det för barn i Sverige. Förhoppningsvis får vi se dessa bilbarnstolar i övriga Europa i framtiden.

Victoria

Hej Helena!

Jag har en fråga kring det här med att åka framåtvänt? Vår son blir 4 år i september och sitter nu mycket trångt i sin bakåtvända stol från Acta Graco. Vi funderar därför på att köpa en ny framåtvänd bilbarnstol som han isåfall kommer att få börja använda från mitten av juni.

Är det bättre att köpa en stol med isofixfästen (t ex Britax) eller en som man spänner fast med bilens säkerhetsbälte?

Vi som föräldrar blir ju lite nojjiga när det gäller detta eftersom vi hört att barns nackar inte är fullt utvecklade förrän de är 4 år? Ska vi vänta tills i september eller går det bra att börja i juni? Vi ska ut på långa resor i sommar nämligen och vill ju naturligtvis att vår son sitter så säkert som möjligt!

Tack på förhand!

Mvh Victoria

Svempa

att bakåtvända stolar är båst, åtminstone upp till ca 4 år är klart. Men vad är nu egentligen bästa platsen? På passagerareplatsen fram eller bakom den bak (med bakåtvänd stol så klart). Airbagen kan stängas av. Bilen är en V70 MY09 och snart blir den en V60

Helena Stigson

Det viktigaste och säkraste sättet är att ditt barn sitter bakåtvänt. På vilken plats i bilen spelar mindre roll. Det går alltid att hävda att barnet skulle vara mer skyddat på mittplats bak – så långt från inträngning som möjligt vid en eventuell krock. Men om det hade varit stora skillnader hade vi sett en statistisk skillnad. Det gör vi inte. Vidare finns det fördelar med att ha barnet i framsätet det vill säga om krockkudden är urkopplad. Framsätet ger ett barn i en bakåtvänd bilbarnstol mer benutrymme än baksätet. Det större benutrymmet gör att barnet kan åka bakåtvänt högre upp i åldrarna. Dessutom kan det vara lättare att ha barnet placerat i framsätet när man åker ensam barnet eftersom man får bättre översikt över barnet och därmed störs man som föraren mindre.

Så med andra ord: välj den plats som passar er bäst.

sun freckles

It’s actually a nice and useful piece of information. I’m glad that you shared this helpful info with us.
Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

get rid of freckles

中国男同志 tube videos

What’s up colleagues, how is everything, and what you wish for to
say rrgarding this post, in my view itts genuinely awesome for me.

http://www.konglongib.com/groups/tips-exactly-how-to-a-woman-can-initiate-casual-sex

Wow, іncredible weblog format! How long have yoou eveг been running ɑ blog
foг? you mⅾe bloggіng glance easy. The еntire look of youг site is magnificent, let aloe
the content material!

Sua tuoi ORGANIC

Do you have any video of that? I’d want to find out more details.

Cui ii apartine acest numar mobil gratis

Hey there! Do you know if they make any plugins to help with SEO?

I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but
I’m not seeing very good success. If you know of any please share.

Many thanks!

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *