Allt färre dör i trafiken – men för MC och moped går det åt fel håll

Såg just färsk statistik från Trafikverket om hur många som dör i trafiken. Det ser väldigt bra ut för de flesta trafikantgrupper trots att det de första 3 månaderna 2011 har dött några fler än motsvarande period förra året.  Sverige har nu de absolut lägsta dödstalen i världen i trafiken. Men det är inte alla trafikanter som visar på stora förbättringar. För bilåkande, cyklister och gående har antalet dödade halverats sedan början på 2000-talet. Men för MC och moped ligger dödstalen på precis samma nivå år 2010 som år 2000. När det gäller svårt skadade så har antalet minskat med 10-20% för cyklister och gående, med 40% för bilåkande, medan det för MC och moped har ökat med 50% under samma tidsperiod. Det är nu för första gången lika många allvarligt skadade MC och mopedförare som bilåkande, ca 2500 varje år. 

Den stora frågan är hur vi kan förbättra döds och skadetalen för MC och moped. De utgör en relativt liten del av trafiken men står för så stor del av skadorna.

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

3 kommentarer

Björn Abelsson

Vad innebär de nya försäkringsreglerna för moped och MC? Bilförare får ju numera betala åtminstone en del av olyckskostnaderna via sina försäkringspremier. Om samma regler gäller för moped- och MC-förare borde detta medföra ett kraftigt ekonomiskt incitament för att sluta köra dessa dödsmaskiner.

Anders Kullgren

Hej, den föreslagna försäkringsförändringen är inte beslutad ännu. Men blir den till sist genomförd så påverkas premierna väldigt mycket. Hur det kommer slå för de olika fordonstyperna vet jag inte än, men det är väl sannolikt att de som har störst personskadekostnader får störst höjningar.

perre

det är fler gångtrafikanter som blir överkörda av bilar varje år än MC förare med körkort som avlider. MAO förbjud bilismen hur svårt kan det vara? Med vänlig hälsning perre

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *