7 av 10 struntar i bälte i buss

Folksam har gjort en undersökning av hur många som använder bälte när de åker långfärdsbuss. Och det var inte många. Endast 3 av 10 sätter på sig bälte trots att det är ett enkelt och effektivt skydd mot svåra skador.

Jag tror att många lever kvar i en gammal vana att i bussen sitter man utan bälte. Och man har en föreställning om att bussen är stor och säker. Men varje år är det 35-40 personer som dör eller skadas svårt  som busspassagerare. De flesta i rullnings- eller vältningsolyckor. Forskning visar att ca 20-25 av dessa skulle klara sig från allvarlig skada om de hade använt bälte. Det tycker jag räcker som argument för att sätta på sig bältet. För – handen på hjärtat – hur stor uppoffring är det att ha ett 3-punkts rullbälte på när du ändå sitter där i sätet? Då slipper du dessutom att böta 1500 kr också. För det är faktiskt lag på att använda bälte i buss där det finns, utom i stadstrafik

Läs mer här. Titta på inslaget i SVT Rapport

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

2 kommentarer

Emma

Varför är det inte lag på att ha bälte i buss i stadstrafik? De stadstrafikbussar jag åker med kör ofta på 70-vägar och även vissa sträckningar på 90-vägar, borde det då inte vara befogat att ha bussen utrustad med bälte?

Sigrun Malm

Hej Emma
Jag håller med dig i att det är konstigt att det inte är krav på bälte i alla bussar som kör på landsväg. Vissa bussar har ju bälten fast de inte ”måste” i lagens mening och då är det förstås smart att använda bältet.

Att det inte är påbjudet med bälte i stadsbussar är nog för att folk hoppar på och av och i rusningstrafik står i stor utsträckning, och om resan sker i 50-zon så blir det inte så allvarliga konsekvenser för busspassagerarna vid en olycka. Förmodligen tyckte lagstiftaren att det är svårt att ha olika regler för busslinjer som endast går i 50-zon och för såna som går i 70+zon. Men jag vet faktiskt inte varför.

Sigrun Malm

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *