Om hjälmen varit utsatt för yttre våld – köp en ny!

Kastade min cykelhjälm i plaståtervinningen igår. Som ni kanske läst på bloggen så cyklade jag omkull för ett par veckor sedan och slog huvudet i en belysningsstolpe. Min hjälm, liksom de som vi krocktestade i cykelhjälmtesterna, ser relativ ok ut trots att de har varit utsatta för kraftigt våld. Man skulle lätt kunna fortsätta använda hjälmarna eftersom de ser helt funktionsdugliga ut. Det är svårt att upptäcka de eventuella strukturförändringar som skett i hjälmen. Faran med att fortsätta använda en krockad hjälm är att den vid nästa olycka kanske inte alls kommer att kunna ta upp lika mycket energi. Om hjälmen varit utsatt för yttre våld köp en ny!

/Helena Stigson

 

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

10 kommentarer

Velonavia

Trots att du i ett tidigare inlägg höll med om att trafiksäkerhet för cyklister är så mycket mera än just hjälmen så är de 4 följande inläggen just om hjälmen! Suck!

Helena Stigson

@Velonavia – Folksams fokus på cykelolyckor är brett. Vi tittar på cykelolyckor generellt och ser hur dessa skulle kunna förebyggas. Självklart är det bredare än att titta på cykelhjälmar. Vi har dock precis genomfört ett cykelhjälmstest. I detta test ser vi stora skillnader mellan olika hjälmar. Genom att presentera detta på vår hemsida och blogg sprider vi denna kunskap. Många cyklister använder hjälm. Vi på Folksam engagerar oss i det våra kunder bryr sig om och därför tycker vi att det är viktigt att upplysa våra kunder om att det finns säkerhetsskillnader mellan de hjälmar som finns på den svenska marknaden. Som cyklist kan man utifrån våra tester göra ett mer aktivt val och på så sätt välja en av bästa hjälmarna på marknaden.
Jag lovar att vi kommer att skriva om annat än bara cykelhjälm när det gäller cyklister. Håll ut!

Velonavia

Jamen Helena du motsäger dig. Du börjar med att säga att ni tittar på olyckor generellt och hur dessa ska kunna förebyggas. ”Självklart är det bredare än att titta på cykelhjälmar”. Sedan fortsätter du att prata om hjälmen. Men jag håller ut och hoppas, likt en dåre, på att ni ska skriva om ngt annat…

Anna-Karin

En sån tur du hade hjälm på dig Helena. Jag har alltid funderat på hur säkert det är att köpa begagnade cykelhjälmar i second hand butikerna. Det kan ju vara krockade hjälmar som ser bra ut men som inte är det. Velonava! Jag förstår inte ditt korståg mot cykelhjälmar. Alla olyckor kanske inte kan förebyggas med hjälm men det är ett mycket bra komplement och dräkten du länkar till ser ju helrätt ut för långcyklister. Jag tänker fortsätta använda cykelhjälm och reflexväst i trafiken trots all propaganda om att det inte behövs, för jag är övertygad om att det ökar min säkerhet.

Velonavia

Anna-Karin> Inga olyckor kan förebyggas med hjälm!! Norsk undersökning visar tom det motsatta; http://www.aftenposten.no/nyheter/Hjelmpabud-reduserer-ikke-ulykker-6850800.html

Helena Stigson

@Velonavia läs inlägget – Blandade reaktioner på Folksams cykelstatistik
http://trafiksakerhet.folksamblogg.se/2012/06/27/blandade-reaktioner-pa-folksams-cykelstatistik/

@Anna-Karin: jag skulle inte köpa en begagnad hjälm om jag inte kände personen som sålde den. Kolla in vårt cykelhjälmtest – det finns en hel del billiga hjälmar som klarar testerna bra!
http://folksam.se/cykelhjalm

Cyklande gubbe

Jag vill se *bevis* och *förklaringar* för att en ”använd” cykelhjälm tappar sin funktion! Säkerhetsbälten sträcks, det vet jag.
Men en cykelhjälm? Det är för många ”kanske” och tyckanden. En åsikt eller antagande ska inte stå grund för en åsikt. Sådan var Herbert Tingstens åsiktskritik men ingen minns honom längre.
Jag har en bekant som är ouppmärksam och har farligt trafikbeteende. Hon föll med cykeln, fick hjärnskakning, minnesförlust och en liten hjärnblödning. Det är klart att hjälmen räddade henne. Men slaget tog i skumplasten *nedanför* det lövtunna skalskyddet. Och jag ser inga skador på hjälmen!
Det är flera saker jag vänder mig emot om jag nu ska ha cykelhjälm:
Hjälmen skyddar inte ansiktet – jag har en vän som fick byta alla sina tänder efter ett besök i ett spårvagnsspår. Han hade hjälm.
”Ankstjärtsmodet” på hjälmarna måste väl ge whiplashkast om man faller bakåt? Var är kritiken?
Kvinnor med hårsvall och folk med mössa – där sitter hjälmen skitroligt uppepå och skyddar bara om man står på händer. ”Melonsläppet” i tvreklamen, typ.
Googla på ”cykelhjälm” – den är en falsk försäkring, färre vårdas för hjärnskakning numera med det är för att sjukhusen skickar hem de skadade mycket tidigare numera.
I hur stor andel av alla olyckor med hjälm skyddar hjälmen egentligen?
Nej, det är effektivare att satsa energin på defensiv körning än att propagera för en blind hjälmanvändning.
Eller tvinga kanske alla fotgängare att ha hjälm istället. Man kan ju t ex bli påkörd av en cykeldåre med trikåer, spurtklossar och hjälm.
Som sagt, googla på ”cykelhjälm”.

Mats Nilson

Svar till ”cyklande gubbe”
– Använd huvudet!
En cykelhjälm som du eller någon har varit utsatt för ett fall med hjälmislag är förbrukad.

I en olycka där jag krängde av däcket i en rondell, så räddade hjälmen om inte mitt liv så mitt förstånd.
Mellan skallen och det yttre skalet(mot slitage) finns ett lager med cellplast som deformeras i en olycka. På den sida jag slog i marken återstod bara halva tjockleken!

Förutom allt blod och smegg så finns alltså ingen dämpande funktion kvar på den sidan av hjälmen.
Men du kanske kan planera hur du faller?

Idag tycker jag att det inte finns några estetiska invändningar mot att använda hjälm. Framförallt är det dock omdömet som skyddar bäst 🙂
Trevliga cykelturer med eller utan hjälm önskas.
/M

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *