Folksams cykelhjälmstest skapar intresse

Flera kunder och tillverkare har hört av sig efter att Folksams cykelhjälmstest av 13 vanliga hjälmar för barn och ungdomar presenterade igår. Kul att vi får respons! Både Abus och Stadium har kontaktat oss och ser positivt på att nya tester har genomförts. De är intresserade att höra hur de kan utveckla ännu säkrare produkter. Detta är precis det som vi på Folksam vill åstadkomma – vi vill öka konsumenternas medvetenhet och att fabrikanterna i framtiden erbjuder säkrare hjälmar.

/Helena Stigson

Krocktestade_hjälmar

 

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

2 kommentarer

Emanuel

Hej!

Jag har med stort intresse läst era tester av cykelhjälmar. Dock tycker jag ni inte riktigt förklarade varför Hövding inte gick att testa två av deltesterna. Dessutom känns det som att det är de viktigaste två deltesterna som bäst simulerar verkliga olyckor som den inte gick att testa i.

Har ni någon tanke på att konstruera om testförfarandena för att bättre kunna jämföra deras konstruktion med ”konventionella”.

Dessutom hoppas jag ni gör om testet snart då många tillverkare kommit med s.k. MIPS-hjälmar och det vore väldigt intressant att se om det gick att utläsa någon trendlinje mellan MIPS/konventionella.

Tack för ett bra test!

Helena Stigson

Tack @Emanuel!

Anledningen till att vi bara testade Hövding-hjälmen i testet som visar stötupptagningen var att hjälmen behöver stöd från axlarna för att kunna fungera optimalt. Det var därför inte möjligt att testa den i våra rotationstester. Självklart är det fullt möjligt att även testa Hövding för rotationsvåld. Jag vet att företaget Hövding deltar i den europeiska arbetsgruppen kring hjälmstandard och att de just nu jobbar för att ta fram en testmetod. När vi planerade och utförde våra tester 2012 hade Hövding just lanserats på marknaden och uppgifter kring hur den kunde testas var knappa. Vi hade därför inte möjligheten att justera vår testprocedur.

Under vintern testade vi skidhjälmar http://www.folksam.se/skidhjalmar och i detta test ingick flera hjälmar som var utrustade med MIPS. Generellt fick dessa hjälmar bättre resultat än de mer traditionella hjälmarna. Det var dock intressant att se att det även bland MIPS-hjälmarna fanns skillnader. Hur hjälmen i övrigt är konstruerad påverkar så klart även resultatet. Det är därför vi även inkluderar tester som tittar på hjälmens stötupptagningsförmåga. Vi hoppas på att i framtiden kunna göra fler tester!

Tack för dina synpunkter!
Helena

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *