Dubbdäck för säkerhets skull?

Jag har börjat höra ljudet från knastrande dubbdäck i Stockholmstrafiken lite här och var, så några bilägare har bytt redan innan första snön. Men skall man välja dubbdäck eller inte? För dig som inte bestämt vilken däcktyp du skall välja, kan jag tipsa om att läsa Folksam rekommendationer. Våra rekommendationer är anpassade till var du bor och tar hänsyn till däckens trafiksäkerhetsegenskaper och hälsopåverkan. I filmklippetSnö kan du också se hur du skiljer på ett Centraleuropeiskt och Nordiskt dubbfritt vinterdäck. Där får du också veta varför du skall undvika det Centraleuropeiska. När du väl gjort valet av däcktyp är mitt tips att kolla in motortidningarnas däcktester och välja bland dem med höga testbetyg.

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

2 kommentarer

Björn Abelsson

Dubbdäck ger fortfarande betydligt större negativa hälsokonsekvenser i form av ökade skador av de partiklar som dubbdäcken river upp än positiva konsekvenser i form av färre olyckor. I synnerhet som de flesta som kör med dubb använder en del av den bättre friktion som dubbdäcken ger på våt is till att öka hastigheten. Den ökade säkerheten på våt is äts därför till stor del upp av minskad säkerhet på alla andra väglag.

Om man kör mer än en obetydlig del av sina vintermil inom tättbebyggt område bör man därför inte använda dubbdäck. Den som bor på landet och sällan kör i stan kan däremot med gott samvete använda dubbdäck.

Och att sätta på dubbdäcken redan i början av oktober är i de flesta fall rena dumheten. I går var det över 15 grader varmt i stora delar av Sverige. Att då köra med dubbdäck är inte bra för vare sig säkerhet eller miljö.

Använd för all del dubbdäck om du ofta färdas på isiga vägar. Men vänta med att sätta på dem tills det verkligen blir vinter!

Claes Linder

Håller helt med Björn

Bort med dubben fram med hälsan och miljön!!

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *