Fyrhjulsdrift ger falsk säkerhet

En ny studie från Folksam visar att fyrhjulsdrift inte ger större säkerhet i trafiken. Bilar med fyrhjulsdrift har samma olycksrisk som tvåhjulsdrivna, allt annat lika. Detta gäller oavsett väglag och oavsett om bilen har antisladd eller ej. Studien visar också indikationer på en oväntat negativ effekt – de fyrhjulsdrivna bilar har i större grad varit inblandade i krockar i högre hastigheter än liknande bilar utan fyrhjulsdrift.

En av anledningarna till den falska säkerhetskänslan kan vara att fyrhjulsdrift kan maskera vägförhållanden. Ett exempel på det är att en bil med fyrhjulsdrift accelererar iväg snabbare eftersom den har bra grepp när man gasar, men att föraren då inte uppfattar om väglaget är halt eller isigt. Om föraren därefter inte anpassar hastigheten efter väglaget och hamnar i ett akut läge, så har en fyrhjulsdriven bil fortfarande samma bromsträcka som en tvåhjulsdriven bil.

Mitt personliga råd till nybilsköparna är att de inte ska tro att trafiksäkerheten ökar med fyrhjulsdrift, däremot är det ett bra val om man behöver bra framkomlighet.

Matteo

 

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

2 kommentarer

johan

Hej!
Jag undrar om effekten med högre hastighet vid halt väglag verkligen var oväntad? Dessutom, om man ska vara jättepetig, så borde fyrhjulsdrivna bilar ha lite lite längre bromssträcka eftersom tekniken adderar kanske… 100 kg(?) till bilens vikt.

Jan-Olov Borg

Eftersom man anpassar hastighet och körstil efter de rådande förhållandena när det gäller väglag, däck, ev fyrhjulsdrift etc. så är ju detta resultat inte alls förvånande. Jag skulle kunna sätta pengar på att en undersökning där man jämför sommardäck mot vinterdäck skulle falla ut till sommardäckens fördel därför att man kör betydligt långsammare med sommardäck vid halt väglag en med vinterdäck. Vinterdäck är ju egentligen bara till för att man ska kunna köra fortare (frånsett bättre framkomlighet) om man vill spetsa till det hela

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *