Småbarnshjälmar ska alltid ha grönt spänne

Så har det hänt en tragisk olycka igen – ett barn fastnar och blir hängande i hjälmen under lek i en klätterställning. Pojken kämpar för sitt liv och hans pappa uppmanar andra föräldrar att kontrollera barnens cykelhjälmar så att de har ett grönt säkerhetsspänne. Ett grönt spänne löser ut om ett barn skulle fastna och bli hängande i hjälmen.

Efter Folksams cykelhjälmstest för ett par veckor sedan har jag fått ta emot flera mail angående just det gröna spännet. Vår rekommendation liksom Konsumentverket är att man till barn under 7 år ska välja en hjälm med grönt spänne. Bakgrunden till denna rekommendation är att det har förekommit flera tragiska olyckor där barn omkommit pga att de fastnat med hjälmen under lek. En vanlig cykelhjälm med svart spänne ska sitta kvar även om den utsätts för mycket stora krafter och har därför ett spänne som inte får lösa ut förrän vid 50 kilos belastning. Det gröna spännet löser däremot ut redan vid 9-14 kilos belastning och rycket när man blir hängande räcker till för att spännet ska lösa ut redan för små, lätta barn. Det gröna spännet löser däremot inte ut om barnet faller av cykeln och slår i marken. En småbarnshjälm med grönt spänne skyddar lika bra som en vanlig cykelhjälm.

Trots denna rekommendation och vetskap om att barn har fastnat och kommer att fastna i hjälmen vid lek finns det knappt några hjälmar med grönt spänne på marknaden. Vidare sprids det rykten om att det gröna spännet inte fungerar. En kvinna mailade mig förra veckan och ville ha råd vid val av hjälm. Det hon läst och hört var att det grönt spänne inte är tillräckligt i en trafikolycka. Blev väldigt förvånad av hennes mail och kontaktade därför Konsumentverket. De står fast vid sin rekommendation. Vad Konsumentverket och vad vi på Folksam känner till så har inget barn skadats allvarligt på grund av det gröna spännet fungerat felaktigt.

/Helena Stigson

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

4 kommentarer

Anna Toss

Hej! Jag letade efter tester av cykelhjälmar för barn och hittade Folksams test från 2013 (http://www.folksam.se/tester-och-goda-rad/vara-tester/cykelhjalmar-for-barn). Då det inte fanns någon info om uppdateringar letade jag vidare på er hemsida men hittade inget. Till slut hamnade jag här! Dock är båda länkarna, den till ”Folksams cykelhjälmstest för ett par veckor sedan” och ”Vår rekommendation liksom Konsumentverket är att man till barn under 7 år ska välja en hjälm med grönt spänne” trasiga och går bara till Error-sidor.
Jag kan inte heller hitta någon info om barnhjälmar med gröna spännen i testet från 2015, så det blir oklart varför ni fått många samtal på grund av det.

Dock är min egentliga fråga: står sig testresultaten från 2013 när det gäller hjälmar för barn? Eller hur ser det ut nu?

Helena Stigson

Tack @Anna Toss!
Vi på Folksam har just lanserat en ny design av vår hemsida och därför pekade länkarna i mitt gamla inlägg fel. Har uppdaterat de nu.

Testet från 2013 står sig fortfarande. Folksams test av hjälmar till barn och ungdomar är sedan 2013 och förra året testade vi cykelhjälmar för vuxna. Det har kommit ett par småbarnshjälm med grönt spänne och MIPS – ett så kallat rotationsskydd för att minska påkänningarna i hjärnan vid ett islag. För ett litet barn är det självklart viktigt att även ha ett rotationsskydd liksom MIPS men fallhöjden och farten är betydligt lägre än för en vuxen person givet att barnet cyklar själv. Alla cykelhjälmar skyddar men våra hjälmtester visar att det finns stora skillnader mellan hjälmarna. Exempelvis så var Brighthelmet Kids riktigt bra i vårt test trots att den inte hade något rotationsskydd. Kanske kan denna vara ett alternativ alt så vet jag att Spectra har en småbarnshjälm med grönt spänne och rotationsskydd.

Beroende på ålder på ditt barn så finns det även hjälmar i förra årets test som är fullt möjligt att hitta i mindre storlekar.

Hör av dig om du har några fler frågor!
Helena

Andreas Berne

Hej,
De första man måste inse är att det inte finns någon allroundhjälm. Man får helt enkelt finna sig i att ha en skidhjälm för skidåkning, hockeyhjälm vid hockey, cykelhjälm vid cykling och eventuellt lekhjälm (med grönt spänne) vid lek. Det finns en anledning till att hjälmar med grönt spänne inte är godkända som cykelhjälmar, och inte skall användas vid cykling. Vid lek rör det sig om fallskador och då fungerar det bra med en lekhjälm, man riskerar då inte heller att hjälmen fastnar i träd eller liknande. Vid cykling däremot är det helt andra typer av krafter, bland annat retardationskraft. En stor risk man löper med en hjälm som löser ut är att den skyddar mot första smällen, men åker sen av för att därefter lämna huvudet oskyddat för nästkommande slag/studsar.

Det borde vara självklart att inte bara se till att använda godkända och för ändamålet anpassade hjälmar, det borde vara lika självklart att se till att man inte använder fel typ av hjälm, som till exempel cykelhjälm vid trädklättring.

Jag tycker det är anmärkningsvärt att ni som ett av våra större försäkringsbolag, som därmed ses som auktoritet i säkerhetsfrågor, går ut och rekommenderar lekhjälmar vid cykling.

Helena Stigson

@Andreas Berne Vår rekommendation liksom Konsumentverket är att man till barn under 7 år ska välja en hjälm med grönt spänne. Bakgrunden till denna rekommendation är att det har förekommit flera tragiska olyckor där barn omkommit pga att de fastnat med hjälmen under lek. En vanlig cykelhjälm med svart spänne ska sitta kvar även om den utsätts för mycket stora krafter och har därför ett spänne som inte får lösa ut förrän vid 50 kilos belastning. Det gröna spännet löser däremot ut redan vid 9-14 kilos belastning och rycket när man blir hängande räcker till för att spännet ska lösa ut redan för små, lätta barn. Det gröna spännet löser däremot inte ut om barnet faller av cykeln och slår i marken. En småbarnshjälm med grönt spänne skyddar lika bra som en vanlig cykelhjälm.

Trots denna rekommendation och vetskap om att barn har fastnat och kommer att fastna i hjälmen vid lek finns det knappt några hjälmar med grönt spänne på marknaden. Det sprids rykten om att det gröna spännet inte fungerar och inte skulle vara tillräckligt i en trafikolycka. Vi har diskuterat detta med Konsumentverket flera gånger och de står fast vid sin rekommendation att barn ska använda hjälm med grönt spänne. Vad Konsumentverket och vad vi på Folksam känner till så har inget barn skadats allvarligt på grund av det gröna spännet fungerat felaktigt. När det gröna spännet togs fram utfördes omfattande tester och självklart testas det gröna spännet vid godkännande av hjälmar. Däremot ogillar hjälmtillverkarna liksom butikshandlare det gröna spännet pga att det fördyrar deras framtagning av olika hjälmar och de hjälmar med grönt spänne säljs framförallt på den nordiska marknaden som är liten. Detta är bidragande orsaker till varför utbudet är så litet.

Vad bygger du ditt tyckande på? Har du några fakta som varken vi eller Konsumentverket känner till?
/Helena

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *