Vinterdäck från 1 dec

Både snö och kyla har låtit vänta på sig i hela landet. Värmen i november har inte signalerat att det är hög tid för vinterdäck. Vill du ha råd mellan valet av dubb eller dubbfria vinterdäck skall du spana in Folksams sammanställning. Teknikens Värld, Auto Motor & Sport och Vi Bilägare har redan gjort sina vinterdäckstester och visar vilket däck du skall välja efter att ha tagit del av Folksams råd om dubb eller inte. Från 1 dec måste du ha vinterdäck om det är vinterväglag.

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

2 kommentarer

Björn Abelsson

En bra och tämligen nyanserad beskrivning av fördelar och nackdelar med olika vinterdäck. Det jag möjligen saknar är en ännu tydligare uppmaning att tänka på hastigheten. Om man kör en smula fortare med dubbdäck än man skulle ha gjort med dubbfria däck, så äter fartökningen upp hela säkerhetsvinsten. Man kan dessutom köra lika säkert med dubbfria däck, om man kör litet saktare.

Jag saknar också en uppmaning att inte lägga på dubbdäcken för tidigt (om man nu väljer att köra med dubbar). Att dubbdäck är tillåtna från 1 oktober betyder inte att man måste sätta på dem så tidigt. Gå efter väder, väglag och väderprognoser, inte efter almanackan! Det är perioderna oktober – december och mars – april som vi har problem med höga halter av partiklar i många städer, när många kör med dubbdäck på torr asfalt. Under vintern är partikelhalterna för det mesta låga och under sommaren är de alltid låga. Så vänta med dubbdäcken tills de verkligen behövs! Då gör de också större nytta när de behövs. Om man kör flera månader på torr asfalt varje år, så har man snart slitit ner dubbarna så att de inte gör någon nytta den dag man skulle ha behövt dem.

Anders Ydenius

Hej
Du har flera bra synpunkter. Hastigheten är en, en lugnare attityd vintertid skulle ge större marginaler. Studier visar att vi inte sänker hastigheten i motsvarande grad som friktionen minskar vintertid. Tidpunkten för byte till dubbdäck är en avvägning mellan miljöargumenten och den anhopning av bilister som behöver hjälp samtidigt att byta på däckverkstäderna. Men om man har möjlighet att byta själv är det bra om man kan byta efter vinterns intåg snarare än efter almanackan.

Anders

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *