Framåtvänd barnstol till 4-åring?


Fråga:

Vår son fyller 4 om en månad och vi har då planerat att vända på honom i bilen. Det är med andra ord dags att köpa ny bilbarnstol som är framåtvänd. Jag har sökt information på nätet men hittar inga tillräckligt bra svar på vilken stol som är bäst. Sonen väger ca 15 kilo och är ca 100 cm lång. Vilken framåtvänd bilbarnstol rekomenderar ni oss till att köpa? När det gäller bilbarnstol så struntar vi i vad prislappen är. tack för hjälpen!

Svar:

Hej,

Prioriterar ni säkerhet bör ni använda den bakåtvända så länge det går. Det är betydligt säkrare än i en framåtvänd stol (ca 5 ggr säkrare). Det finns olika bakåtvända stolar som räcker olika långt i ålder. Det finns de som är godkända ända upp till 25 kg (6 år). Men jag antar att ni har en som är godkänd till 18 kg, vilket innebär att den räcker ett tag till. Sedan kan ni välja att köpa en annan bakåtvänd som räcker längre upp i ålder eller en framåtvänd bältesstol eller kudde.

Det skiljer inte lika mycket i säkerhet bland framåtvända bältesstolar och kuddar som bland bakåtvända stolar. Så valet kan också handla om komfort för barnet.

Men en stol med högre kanter, alltså djupare vid huvudet, är bättre i sidokollisioner. I Råd och röns senaste test (nr 5 2011) fick 2 stolar bäst resultat, Cybex Solution X2-fix och Britax Römer Kidfix SICT. De har också höga kanter vid huvudet och bedöms ha bra sidokollisionsskydd.

Hälsningar

Anders Kullgren

< Tillbaka till Fråga oss om Trafiksäkerhet


Anders Kullgren Anders Kullgren
anders.kullgren@folksam.se