Jämförelse av bilars säkerhetsnivå


Vi är en familj (två vuxna, två barn, 5 resp 9 år) som ej har egen bil utan brukar hyra när det behövs. Nästan alltid hyr vi en Volvo V70, mest pga den goda säkerhetsnivån. Vi kommer nu i sommar att resa till Spanien och avser att hyra en bil där under en vecka. Hyrbara bilar från Hertz är bl.a. VW Golf som ni anger vara ”Säkrast val i sin klass” till bra pris, men även tex Opel Insignia som ni anger vara ”Säkrast val i sin klass” till mer än dubbla priset.
Jag undrar om era resultat är i samma absoluta skala, eller är bilarna på något sätt relaterade till sin storleksklass (jämför er klassning ”Säkrast val i sin klass”)? Volvo V70 07- (”Stora bilar”) resp VW Golf 08- (”Större småbilar”) har nästan exakt samma resultat, med plus för Golfen som har senaste Euro NCAP 2009-testen. Betyder detta att Golfen i praktiken är lika säker som V70, trots att ju den senare är en betydligt större bil och rent intuitivt känns som mer robust och ”säker”? Jag ser dock att ”Verkliga olyckor Folksam” saknas för moderna Golfar medan bra V70 00-07-resultat finns här.

Givet era resultat och den stora prisskillnaden för olika stora hyrbilar kan vi lika gärna hyra en Golf som en Insignia eller en V70?
Tacksam för ert svar.

Svar: När man jämför bilars säkerhetsbetyg så spelar det roll vilken metod som används. I Folksams metod som bygger på verkliga olyckor jämförs utfallet med medelbilen. Det innebär att en bilmodell med toppresultat kan jämföras med resultaten för alla andra bilar oavsett storleksklass. För bilar testade i krockprov, så testas dessa mot någon form av barriär och de upplever därför en krock mot sig själv. I verkligheten där bilar i alla storlekar krockar mot varandra får en liten bil uppleva en svårare krock. Det innebär att Golfens resultat inte riktigt är lika mycket värt som Insignia och V70. Inom samma storleksklass fungerar det att jämföra, och vi har därför valt att benämna bilar ”Säkrast i sin klass”. Ofta har man en uppfattning om vilken bilstorlek man söker och då fungerar det.

För dig innebär det att Golfen är snäppet sämre jämfört med de större bilarna. Insignias och V70:s krockprovsresultat är jämförbara. V70:s föregångare har dessutom fått toppbetyg baserat på verkliga olyckor och en kvalificerad gissning är att den nya V70 också kommer att ligga där när det finns tillräckliga resultat.

< Tillbaka till Fråga oss om Trafiksäkerhet